Akciós nyárigumi kereső


Nyárigumi, nyárigumi akció!

Hogyan válasszunk nyári autógumit?


A megfelelő nyári gumiabroncs kiválasztásánál az első és legfontosabb szempont a méret meghatározása. Minden gépkocsi gyártó meghatározza az autóra felszerelhető gumiabroncsok méretét, ami nem csak a jármű típusától, hanem kivitelétől, felszereltségétől is függ. Az autójára felszerelhető gumiabroncsok méretéről az autó kezelési útmutatójában talál részletes tájékoztatást. Ezek a méretek fel vannak tüntetve a keréknyomás táblázatban is, mely általában a vezető oldali ajtónál az ajtóoszlopra van felragasztva. Az Autótípusok gumiabroncs méretei oldalunkon tájékoztatásképpen feltüntettük az egyes autótípusok gumiabroncs méreteit, azonban minden esetben a gyártó útmutatásai az irányadóak.


Mikor kell cserélni a nyárigumit?


Téli-nyári átszerelés tekintetében a 7°C fokos szabály az irányadó, tehát akkor ajánlott átszerelni, ha a hőmérséklet tartósan 7°C fölé emelkedik.


Meddig használható a nyári gumiabroncs?


A hatósági előírások szerint a személyautó gumiabroncsok 1,6mm, a teherautó gumiabroncsok 3mm profilmélységig használhatók. A biztonság érdekében azonban célszerű ennél előbb, szgk. nyári gumiabroncsok esetében 2mm, szélesebb méreteknél 3mm profilmélység elérésénél lecserélni a nyárigumikat. Egy teljesen elkopott nyári gumiabroncs esetében ugyanis vizes útfelületen akár a duplájára is nőhet a fékút az új gumiabroncsokhoz képest, mivel a mintaárkok kisebb mélysége miatt nem képes az autógumi elvezetni a vizet maga alól, így felúszik, és a rettegett aquaplaning jelenség jön létre.


Nyárigumik terhelési- és sebességindexe


Egy méreten belül az autógumik terhelési indexe jellemzően azonos, jelentősége akkor van, amennyiben a gyártó - alapvetően nagyobb össztömegű autóknál - erősített kivitelű, azaz nagyobb terhelhetőségű gumiabroncsot ír elő. Ezek jelzése a méretjelölés végén általában RF vagy XL (Reinforced, Extra Load). A legtöbb gyártó egy méreten belül többféle sebesség indexű nyárigumit kínál. A magasabb sebesség indexű, jellemzően sportosabb nyárigumik jobb tapadást biztosítanak, azonban várható futásteljesítményük alacsonyabb.


Nyárigumi mintázatok típusai


A nyárigumi mintázatok három fő csoportba sorolhatók: kötetlen forgásirányú, forgásirányos és aszimmetrikus mintázatok. Kötetlen forgásirányú, nem aszimmetrikus (bármilyen forgásirányba felszerelhető) gumiabroncsok ma már csak jórészt a kis- és alsó közép kategóriás autók gumiabroncs méretei között fordulnak elő, míg a legújabb fejlesztések szinte kizárólag aszimmetrikus mintákról szólnak. A különböző gumiabroncs minták előnyiről, tulajdonságairól bővebben is olvashat a Hasznos tanácsok rovatban.


Gyáritól eltérő méretű nyári gumiabroncsok felszerelése


Általános szabályként a gyárinál 1-2" felniátmérővel nagyobb nyári gumik felszerelhetőek az autóra, a megfelelő váltóméretek betartásával, melyeket a Váltóméret kalkulátor segítségével tud kiválasztani. A váltóméret fogalmáról a Hasznos tanácsok, váltóméretek oldalunkon bővebben is olvashat.


Linkek:

Nyárigumi kereső
Autótípusok gumi méretei
Gumiméret váltó
Gumiabroncs kisokos
Hasznos tanácsok


Bármilyen további kérdésben forduljanak bizalommal szakembereinkhez ügyfélszolgálatunkon!


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!