Hírek > Elképesztő, mégis igaz: pitypang alapanyagú abroncsoké lehet a jövő

Elképesztő, mégis igaz: pitypang alapanyagú abroncsoké lehet a jövő

A Continental most már biztos benne: pitypang lehet a gumigyártás jövőbeli gumiforrása. A különleges technológia fejlesztése már a célegyenesre fordult, a nagy múltú gyártó a termékei továbbfejlesztésének egyik lehetséges környezetbarát módját éppen a pitypang (avagy gyermekláncfű) nedvéből történő kaucsuk-előállításban látja.

Még 2014-ben, Nikolai Setzer (a Continental AG abroncs divíziójának igazgatósági tagja) nyilatkozata révén röppent fel a hír, hogy a cég új kaucsuk-előállítási módszereken dolgozik. Egészen pontosan környezetbarát alapanyagból készült abroncsok fejlesztését és gyártását tűzte ki célul.


Musztrai Ferenc négy évvel később, idén nyáron nyilatkozott az InfoRádiónak, kihangsúlyozva, hogy a Continental számára fontos a fenntartható fejlődés, aminek része a zöld technológiák fejlesztése.

A Continental után a Bridgestone is kutatásokba kezdett

2015-ben a Bridgestone is aktívan kezdett kísérletezni a guayule alapanyagú természetes gumik gyártásával. A szó nem a Gyula elírásából keletkezett, hanem tényleg ez a köznapi neve a Parthenium argentatum növénynek, legalábbis ahol őshonos.

A Bridgestone ráadásul a kutatásainak és fejlesztéseinek köszönhetően 2016-ban elsőként gyártott olyan, innovatív eljárással készült személygépjármű abroncsot, amelyet fenntartható módon előállított nyersanyagokból állítottak elő. Még abban az évben sikeresen elnyerte "Az év gumiabroncs gyártója" címet.

Tavaly, felzárkózva vetélytársaihoz, a gumigyártás területén több, mint 100 éves múlttal rendelkező Vredestein is nagyot villantott a gumik gyártástechnológiája terén. Ők a természetes gyantát igen magas koncentrátumban tartalmazó, Kazahsztánban őshonos gumipitypang-alapanyagú Fortezza Flower Power fantázianevű, speciális kerékpárabroncsával léptek színre.

A környezetbarátabb abroncsgyártás érdekében alapanyag tekintetében azonban nem csak a Vredestein, de nemrég a Continental is orosz tájakra evezett.

DNS-elemzéssel a stabil hozamért és a magasabb gumitartalomért

Az orosz gumipitypang palánta tulajdonságainak feltárása közvetlen út a sikeres fajtanemesítés felé. A Münsteri Egyetem kutatói szerint azért van rá szükség, mert bár ez a növény igen igénytelen és hétszer gyakrabban nyerhető ki belőle a gumialapanyag, mint a kaucsukfából, de ipari szempontból mégsem rendelkezik olyan stabil, gyakori és tonnákban mérhető hozammal, amely a pitypangból készült gumiabroncsok sorozatgyártásához mennyiségileg szükséges.

Musztrai Ferenc is megerősítette, hogy az orosz pitypang különleges, nagy molekulájú gumit tartalmaz, amelynek mennyisége és minősége is megfelel a gyártáshoz, azért is, mert a gördülési ellenállása kedvezőbb ennek a fajta guminak a korábbi alapanyagokénál. Tekintettel arra, hogy a futásteljesítménye is nagyobb, összességében kisebb a környezetterhelése az orosz pitypang gumijából készülő abroncsoknak.

A siker érdekében a Continental 35 millió eurót invesztál új, svédországi Taraxagum gyártó- és labor üzemének kutatóprojektjébe, hogy az eddigi laboratóriumi lépték után végre ipari léptékekben, teljes erőbedobással dolgozhassanak terveik megvalósításán.

A Continental ráadásul több vasat is tart a tűzben, már ami a technológiai fejlesztéseket illeti. Elmondható, hogy élen járnak a kutatás-fejlesztés terén. Nemrég mi is hírt adtunk a Frankfurti Autókiállításon 2017-ben bemutatott új gumiabroncs-technológiai koncepcióról, valamint a ContiPressureCheck™ abroncsérzékelővel ellátott iTire abroncsokról és hamarosan úgy tűnik érkeznek a Continentaltól az innovatív gyártástechnológiájú, pitypang gumi alapanyagú, természetes gumiabroncsok is.

A Continental 2023-ra tervezi a pitypang-abroncsok nagyipari méretekben történő előállítását

A több éves fajtanemesítésnek köszönhetően a Continental laboratóriumaiban dolgozó kutatók várhatóan hamarosan nagyobb nedv-hozamú és magasabb hosszú láncú gumi-molekula tartalmú pitypangokkal szolgálhatnak.

A fajtanemesítés által megemelt gumi-molekula tartalmú nedvből készült pitypang-gumiabroncsok várhatóan mind tartósság mind teljesítmény terén felülmúlnák korábbi, hagyományos gumiabroncsok mutatóit és a gyártást kiterjeszthetik a személyautó, terepjáró abroncsokon túl teherautó és kisteher gépjármű abroncsokra is.

Mindezek az eredmények és a nagyfokú nemzetközi érdeklődés is egyértelműen azt mutatják, hogy a pitypangból kinyerhető természetes nedvekből készült gumiabroncsok sorozatgyártása a jövőben nagyon is ígéretes vállalkozás lehet.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!