Hírek > Michelin Vision: innovációs 3D nyomtatással készülő gumiabroncs

Michelin Vision: innovációs 3D nyomtatással készülő gumiabroncs

Míg a Goodyear gömb alakú abroncsok formájában vizionálja előre a haladás útját, addig a Michelin szintén 3D nyomtatással készült gumiabroncs innovációja nem ennyire elrugaszkodott tervekre alapozva született meg.

Abroncskülönbség: forradalmi áttörés és környezettudatosság

A Goodyear elképzelésének a problémája abban rejlik, hogy a gömb-kerék helyén maradásának és mozgásának titka egy aktív mágneses mező, ahhoz így a jövőben új autó-konceptek is szükségeltetnek.

Ezzel szemben a Michelin innovációjának kulcsa, hogy mind az előállítási technológiájának, mind a biológiailag 100%-ban teljesen lebomló organikus, újrahasznosítható anyagainak köszönhetően a közeljövőt és fenntarthatóságot tartja szem előtt.

A Michelin az innovációját 2017-ben mutatta be a nagyközönség előtt

A Michelin a Kanadában megrendezett, Move On 2017 konferencián mutatta be először a Vision ("Visionary Concept") névre keresztelt, a komplett felnit is pótoló légmentes abroncsot.


Így egy magasabb biztonsági kategóriát képvisel majd, hiszen rugalmassága, stabilitása, úttartása nem függ a benne található légnyomástól és nem is kaphat defektet, mint a jelenlegi gumiabroncsok.

Az abroncs esetleges sérülése, kopása esetén csupán le kell venni a kereket, majd a 3D-nyomtató segítségével újra feltölteni a szükséges helyeken.

Mitől különleges a Michelin új gumiabroncsa?

A masszív ám rugalmas összetételű abroncs az emberi tüdő belső szerkezetének mintájára szivacs-struktúrájú, alveoláris szerkezettel került kialakításra. Szilárd belső váza, valamint az ehhez szervesen kapcsolódó külső, rugalmas futófelületének rétege a 3D nyomtatásnak köszönhetően mindig az adott gépjármű paraméterei alapján-, vagyis teljesen egyedi igényeknek megfelelően alakítható.

A kerékbe beépített high-tech szenzorok a szatellit navigáció és egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével folyamatosan, valós idejű adatokat küldenek telefonunkra, melyekből informálódhatunk többek között az útviszonyokról, az abroncs aktuális állapotáról, így arról is aktualitásában, gumiszerviz nélkül értesülhetünk, amennyiben annak állapotában változás áll be, netán javítást igényel.

Az abroncs futófelületének korrigálása vagy épp a várható útviszonyoknak megfelelő új abroncskonfigurációk kialakítása pedig a tervek szerint a jövőben akár a következő töltő-, vagy átalakító állomáson is akár percek alatt kivitelezhető lesz.

Tényleg kell 3D nyomtatott abroncs nekünk?

A mérnökök elé állított társadalmi elvárások szülte kihívások és az újabbnál újabb innovációk utáni vágy gyakran eredményez olyan furcsa vagy épp a valóságtól nagyon is elrugaszkodott koncepciókat, melyeknek felhasználhatósága és kivitelezhetősége megkérdőjelezhető.

Ám ezek a tervek mind a fejlődés olyan szükséges iránymutatói, melyek nélkül jelenlegi környezetünk és az abban használt alkalmatosságaink sem jöhettek volna létre. A Michelin úgy véli, az általuk nyújtott újítás, egy "realisztikus álom"és valamikor a közeljövőben a Visionary Concept kerék alapjaiban fogja megváltoztatni az autóipart.

Hogy hamarosan valóssággá válik-e ez a vízió, azt illetően egyelőre még kevesen mernek jóslatokba bocsátkozni, ám egy biztos, hogy a Michelin gyár új, biológiailag lebomló, komplett kereke lehet a környezetkímélőbb gumigyártás felé vezető út következő lépcsőfoka.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!