Hírek > ContiSense és a ContiAdapt: gumiabroncsok a jövőből

A jövő mobilitása: a Continental bemutatta az új adaptív gumiabroncs-technológiai elképzeléseit

A ContiSense és a ContiAdapt két olyan új szó, amit érdemes megjegyeznünk, mert könnyen lehetséges, hogy a jövő gumiabroncsainak első generációját képviselik.

A Continental által a 2017-es Frankfurti Autókiállításon (IAA) bemutatott két új gumiabroncs-technológiai koncepció a közúti biztonságot és a kényelmet fogja növelni. A két rendszer lehetővé teszi a folyamatos gumiabroncs állapotfigyelést és a gumi-teljesítmény jellemzőinek aktuális útszakaszhoz illeszkedő adaptálását.

A ContiAdapt a gumiabroncs levegőnyomását az útviszonyoknak megfelelően képes változtatni

A Continental legújabb nyilvános tervei közé tartozik a ContiAdapt, amely lehetővé teszi a gumiabroncsban uralkodó légnyomás megváltoztatását az útviszonyoknak megfelelően.


A ContiAdapt a kerékbe integrált mikroprocesszorokat ötvözi változtatható szélességű felnivel, hogy a gumiabroncs nyomását szabályozhassa. A rendszer képes módosítani a tapadási felület méretét az útviszonyoknak megfelelően.

A cél a maximális biztonság és kényelem. Négy különböző kombináció révén biztosít tökéletes alkalmazkodást a nedves, egyenetlen, csúszós és normál útviszonyokhoz. Például a kisebb érintkezési felület a magas gumiabroncs nyomással kombinálva alacsony gördülési ellenállást és energiatakarékos vezetést tesz lehetővé sima és száraz utakon.

Ezzel szemben az alacsonyabb nyomás és az az okozta nagyobb érintkezési felület együttese ideális tapadást tesz lehetővé csúszós utakon. A rendszer ugyancsak lehetővé teszi az 1 bar-nál is kisebb gumiabroncs nyomást, hogy megkönnyítse a járművek parkolását, elindulását a mély hóban, vagy a biztonságos vezetést még a veszélyes fekete jég szakaszokon át is.

A ContiSense

A ContiSense olyan elektromosan vezető gumi vegyületek kifejlesztésén alapul, amelyek lehetővé teszik az elektromos jelek küldését a gumiabroncson lévő érzékelőktől az autóban lévő fedélzeti számítógéphez.


A gumi alapú érzékelők folyamatosan figyelik a futófelület mélységét és hőmérsékletét. Ha a mért értékek az előre meghatározott határérték fölé vagy alá kerülnek, akkor a rendszer azonnal figyelmezteti a sofőrt.

Ha bármi idegen test (például nagyobb kavics, szög, szilánk) hatolna a futófelületbe, akkor a gumiabroncson lévő áramkör zár, és azonnali figyelmeztetést küld a vezető számára. Mindezt sokkal gyorsabban teszi ráadásul, mint az eddig használt rendszerek, amik akkor figyelmeztetik a sofőrt, ha a gumiabroncs levegőnyomása már elkezdett csökkenni.

A ContiSense rendszer fejlesztése nemrég indult, ezért számíthatunk rá, hogy ha az éles használat során kellően bizonyít, akkor a jövőbeni verziói további, még pontosabb érzékelőkkel gyarapodnak majd.

A tervek szerint ezek az érzékelők képesek lesznek önállóan is üzeneteket küldeni az egyes gumiabroncsokból a sofőrnek, például az útfelületről, a hőmérsékletéről vagy a hó jelenlétéről. Az adatokat ráadásul nem csak a fedélzeti számítógépre továbbíthatják majd, de Bluetooth-on át akár okostelefonra is.

A Continental új gumiabroncsa is szükséges a sikerhez

A ContiSense és a ContiAdapt egy olyan újfajta gumiabroncshoz csatlakozik, amely lehetővé teszi mindkét rendszer működését. A gumiabroncs kialakítása három különböző futófelületet tartalmaz nedves, csúszós és száraz útfelülethez.


A gumiabroncs-nyomás mértékétől és a kerék szélességétől függően különböző futófelület-zónák aktiválódnak, és a koncepció szerint az abroncs minden esetben a szükséges "lábnyomot" adaptálja. Ily módon a gumiabroncs tapadási jellemzői alkalmazkodnak az aktuális útviszonyokhoz.

A Continental mindkét gumiabroncs-technológiai koncepciót ígéretes megoldásoknak tartja a vezetés jövője szempontjából, mivel a gumiabroncsok megfelelnek az automatizált vezetési igényeknek. Az kis gördülési ellenállás például lehetővé teszi az elektromos autók számára, hogy egy töltéssel nagyobb távolságokat tehessenek meg.

Az bizonyos, hogy egy változatosabb időjárású évszakban kifejezetten hasznos, ha a gumiabroncsok pillanatok alatt képesek alkalmazkodni a megváltozó útviszonyokhoz, így csökkentve az abból eredő baleseteket.

forrás: Continental


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!