Hírek > A magyar autósok kötelezővé tennék a téli gumit

A magyar autósok kötelezővé tennék a téli gumit

A hazai autósok kötelezővé tennék a tél közeledtével a téli gumi használatát. Habár drasztikus megoldásnak tűnhet, mégis jogos lehet, legalábbis a megkérdezettek szerint.

Az Apollo Vredestein Kft. friss felméréséből ugyanis éppen ez derül ki: a magyarok nagyon is támogatnák, ha már most kötelező lenne a téli gumik használata. Egész konkrétan a megkérdezett autósok 75 százaléka támogatja ezt a lehetőséget.

Téli gumi: Magyarországon ajánlott, nem kötelező

A jelenlegi szabályozás szerint csupán ajánlott, de nem kötelező Magyarországon a téli gumik használata. A közúti ellenőrzések során már csak ezért sem kaphat egy autós sem büntetést a nyári gumik miatt – feltéve, ha a gumiköpeny profilmélysége meghaladja a kötelezően előírt, minimum 1,6 mm-t.

Igaz, ez az előírás is mindenki biztonságát szolgálja, az ellenőrzése tehát nagyon is jogos. Gondoljunk bele, mit szólnánk, ha azért törik meg az autónkat vagy okoznak súlyosabb balesetet, mert elkopott gumikkal merészkedett ki valaki a felfagyott aszfaltra.

A novemberben zajlott közúti ellenőrzés során a közlekedési hatóságok szakemberei csupán tájékoztatták a nyári gumisokat a nagyon is esedékes csere időszerűségéről. Büntetéstől senkinek sem kell tartani – de ezt sem a megkérdezetteknek köszönhetik, hiszen a válaszadók 25%-a még ezt is támogatná a kérdőívek tanúsága szerint.

A kérdőív eredményei sokat elárulnak a hazai autósok gondolkodásáról

A felmérésben résztvevő autósok jelentős része (egész pontosan 68%-a) igazán felelősségteljesnek mondható, hiszen már télire cserélték a nyári gumikat. A szervizek tehát az első nagy gumicsere hullámon már átestek, de sok autós még így is megvárja az első hóesést.

Úgy tűnik, a rosszhiszemű pletykák a magyar autósok felkészültségéről alaptalanok, mert a válaszadók 80%-a igennel felelt arra a kérdésre, hogy "Ön szerint van különbség egy drága (prémium) és egy olcsó (budget) kategóriájú gumiabroncs között?".

Mellettük pedig 11%-a válaszolta azt, hogy nem tudja, de ők is tapasztalat híján felelték ezt, mert még nem használtak felső kategóriás gumiabroncsot.

Az internet tényleg megváltoztatja az évtizedes berögződéseket. Igaz ugyan, hogy a magyar emberek relatív többsége, 52%-a még mindig elsősorban gumisnál vásárolja meg az abroncsokat, de mellettük már meghaladta az egyharmadot (34%) azok aránya, akik online vásárolnak inkább téli gumit.

Sokkal többe kerül az autó javíttatása vagy a kórházi kezelés, mint egy téli abroncs szett!

A téli gumi életet ment. Emellett a kocsik épségére is ügyel. Akinek már kellett autómentőt hívni a kocsijához, mert az árokba csúszott a jeges útról, vagy aki már ült irányíthatatlanná vált autóban – esetleg figyelt ilyet –, az pontosan tudja, mennyire fontos a téli gumi!

Igaz, hogy hazánkban kötelező használat nincs, azonban itthon is teljesen jogos közlekedésbiztonsági követelmény, hogy kizárólag az időjárási (meg út)viszonyokra felkészített autóval induljon minden autóvezetők útnak.

Hogyan válasszunk téli gumiabroncsot?

A szabályozás ezen a téren kifejezetten hasznos elemeket tartalmaz. Elsősorban arra figyeljünk, hogy a bordázat mélysége elérje, vagy inkább meghaladja a 4 millimétert, mert ezáltal érvényesülhetnek a téli gumi kedvező tulajdonságai.

A téli gumiabroncsokon speciális jelzések szerepelnek, mint amilyen három hegycsúcs a hópihe ábrával együtt.

A téli gumi egyébként pont azon alkatrészek közé tartozik, amin a legkevésbé érdemes spórolni, hiszen a mi és a többi közlekedő biztonsága, testi épsége, és az autónk épsége múlik rajta.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!