Hírek > A Continental C.A.R.E. abroncs-koncepciója

A C.A.R.E. biztosítja az optimális abroncsnyomást minden körülmények között

A prémium gumiabroncsokat gyártó, közismert Continental technológiai vállalat az automatizált vezetés jövőbeni követelményeinek megfelelő fejlesztésekkel ellátott, intelligens gumiabronccsal jelentkezett a 2019 szeptember 16.-án a Frankfurti Autó Kiállításon.

A C.A.R.E. abroncsok alapja az innovatív, a 2017-es kiállításon bemutatott ContiPressureCheck, ContiSense és ContiAdapt abroncstechnológiai és járműelektronikai fejlesztések. Ezek által a Continental új, intelligens abroncsai (mint pl a iTire és a Vision Zero koncepciója) képesek alkalmazkodni az útfelülethez, valamint érzékelni és jelezni a gumiprofil-kopásokat és az esetleges károsodások helyét, mértékét.

A Continental legújabb, C.A.R.E. fantázia nevet kapott, tetszetős high tech küllemű gumiabroncs koncepciója a beépített érzékelő szenzorok, valamint az innovatív PressureProof technológia segítségével a fentieken felül képes lesz biztosítani az optimális abroncsnyomást maga számára mindig, minden körülmények között.

A kerekekre ható centrifugális erőt fogták munkára a nagyobb biztonság érdekében

A járműtulajdonosok jelentős hányada elindulás előtt soha nem ellenőrzi a gumiabroncsok nyomását, így igen gyakran nem megfelelő, vagy az ideálisnál lényegesen puhább kerekekkel kelnek útra.

Azonban ilyen eset, az olyan közúti biztonság növelését is szolgáló kulcsfontosságú technológiákkal, ellátott C.A.R.E. gumiabronccsal, mint az innovatív önszabályozók és a beépített centrifugális rendszerű pumpa, a jövőben nem fordulhat elő.

A PressureProof technológia lényege, hogy a fejlesztés képes menet közben szükség szerint szabályozni a keréknyomást, miközben az előállított, de esetlegesen fel nem használt sűrített levegőt eltárolja egy tartályban. Az eltárolt sűrített levegő így akkor is rendelkezésre áll és igény szerint felhasználható a guminyomás növelésére, ha az autó éppen nem halad, hanem parkol.


A beépített szenzorok folyamatosan figyelik, rögzítik és kiértékelik az abroncs aktuális futási paramétereit, ezáltal élő adatokat küldenek a már ismert ContiSense abroncs-monitoring rendszernek, amely a kapott adatokat ContiConnect Live kapcsolattal valós időben továbbítja a központ számára.

Az érzékelők adatokat továbbítanak például az abroncs futófelületének (profiljának) mélységéről, a gumi hőmérsékletéről, vizsgálják az esetleges sérülések mértékét és távszabályozással mindig megfelelő nyomásértéken tartják a gumit, így csökkentve az autó fogyasztását és közvetve a szén-dioxid kibocsátást is.

Az elnevezésben szinte minden benne van

Az új abroncs koncepció a C.A.R.E. elnevezést kapta, amely tulajdonképpen egy szójáték (kihasználva a „care” eredeti, angol jelentését). Mit takar betűnként a jelzett mozaikszó? Egészen pontosan az alábbi szavakat:

C – Connected (hálózatba kapcsolt)
A – Autonomous (autonóm, vagyis önálló, független)
R – Reliable (megbízható)
E – Electrified (elektromos)

A szavak alkotta mozaikszó – CARE: Gondoskodás – hűen tükrözi az abroncs lényegét, ugyanis a hálózatba kapcsolt üzemmódnak köszönhetően az abroncs független érzékelői valós időben, megbízhatóan képesek nyomon követni az abroncsok aktuális állapotát.

Így például az elektromos autó flottakezelők még az aktuális szervizelési idő előtt értesülhetnek az esetleges szervízelési munkálatok szükségességéről. A C.A.R.E. gumiabroncs PressureProof technológiája mindig optimális gördülési ellenállást tesz lehetővé, így az adott elektromos gépjármű egy töltéssel hosszabb távolságot tehet meg.

A Continental C.A.R.E. abroncsa nem csak biztonságosabbá, de zöldebbé is teheti a közlekedést

A Continental C.A.R.E. abroncsa ugyan csak egy kísérleti koncepció és a frankfurti bemutatón egyelőre még szó sem esett annak esetleges tömeggyártásáról, innovatív járműelektronikai fejlesztései és egyedi abroncstechnológiai megoldásai így is nagy előrelépést jelentenek az autonóm vezetés, az automata, un. robo-taxik valamint az elektromos autómegosztók és mobilitás jövőbeni elterjedése felé haladó úton.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!