Hírek > DOT szám helyett QR kód

DOT szám? Felejtsd el... QR kód!

Egyelőre még sokan a DOT-számsor böngészésével próbálják kideríteni a gumik gyártási évét és a gumiabroncsok lényeges gyártási adatait.

Azonban hamarosan elég lesz egy közepes kategóriás kamerával rendelkező okostelefon is ahhoz, hogy minden olyan információ könnyen és gyorsan a birtokunkban legyen, amit az adott gumiabroncsról tudni lehet, vagy szükséges.

A 4JET Technologies ugyanis alig pár éve, 2016-ban innovációs díjat nyert a Németországban megrendezett REIFEN Show-n, SCANNECT elnevezésű új technológiájával, amely egy, a gumiba lézergravírozott QR-kóddal teszi lehetővé a gumiabroncsok nyomon követhetőségét gyártótól a végfelhasználóig.


Az egyedi, gravírozott QR kód alapú technológia egyben web-alapú menedzsmentet is biztosít

A gumiabroncsok gyártása során egy egyedi QR kóddal történő megjelöléssel minden egyes gumiabroncs könnyen azonosíthatóvá válik, amit innentől egy QR-kód leolvasóval, vagy egy egyszerű okostelefon-kamerával nyomon is követhetünk.

A SCANNECT rendszere ugyanis közvetlenül kapcsolódik egy web-alapú ügyfélforrás-menedzsment adatbázishoz, ahonnan minden az abronccsal kapcsolatos adat felvitel után, a QR-kód beolvasásával "lehívható", így ez az új technológiai megoldás egyben egyértelműen a gumiabroncs-kereskedők vonalkódokkal ellátott, jelölő-matricás manuális nyilvántartó rendszerének végét is jelentheti.

A lézergravírozott QR-kódok bevitele során a SCANNECT egy erőteljes, fekete jelölést hoz létre mélyen a süllyesztett gravírozás alján, amely így nem csak, hogy erőteljesebb kontraszt jelet ad a kamerás beolvasáshoz, de az így rögzített lézeres QR-kód jelölés maga is ellenállóbbá válik, többek között a használatból eredő kopással szemben.

A QR-kód leolvasásával egészen a gyártástól nyomon követhetővé válnak a gumiabroncsok

Ezáltal a végfelhasználó olyan értékes és részletes műszaki valamint kereskedelmi információk birtokába juthat, mint például az abroncs gyári jellemzői, kora, tényleges futási (használati) ideje, tárolása, valamint a szükséges gumicsere ideje és az esetleges abroncs vásárlási akciók, garanciális jogosultságok.

Ez az innovatív rendszer ugyanis még az új abroncsok online beszerzését is lényegesen képes leegyszerűsíteni és akár még a használt gumiabroncsok eladását is megkönnyítheti.

A QR-kód végre igazán hasznossá válik

A QR-kód elterjedésével az aktuálisan vásárolt, új abroncsaink tényleges koráról és várható teljesítményéről hivatalos, hiteles, ellenőrizhető forrásból tájékozódhatunk. Itthon ugyan még csak elvétve futhatunk bele egy-egy lézergravírozott QR-kóddal ellátott abroncsba, azonban a BMW Egyesült Államokba irányuló export abroncsainak egyes 2018-as sorozatain már szabvány-jelzésként jelent meg a QR-kód.

A hivatalos abroncs-hotelek és azon gumiabroncs szerelők dolgát is megkönnyíti az új technológia, akik téli/nyári gumik elhelyezését vállalják, mert a raktárban tárolás során is jobb és pontosabb nyomon követhetőséget biztosít, ugyanakkor kiváltja az abroncsok áthelyezése során könnyen megrongálódó, leeső és elkallódó matricákat.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!