Hírek > ADAC négyévszakos gumi teszt 2018

Téli gumiabroncs kontra négy évszakos abroncs – melyiket válasszam?

A téli gumiabroncs valóban olyan volna, mint egy négyévszakos? Az autógyárak már hajlamosak efelé a megállapítás felé hajlani, így autóikat gyakran már eleve négyévszakos abronccsal dobják piacra.

A szakemberek mégis inkább végsőkig menő vitákba bocsátkoznak, és hosszadalmas gumitesztelésekbe kezdenek annak érdekében, hogy megtalálják szezonról szezonra számunkra a legtökéletesebb gumiabroncsot.

Tényleg olyan jó a négyévszakos gumi, mint egy téli abroncs?

Sokak szerint a négyévszakos gumi még mindig inkább csak kompromisszum. Szerintünk azonban ez már leginkább csak a felhasználótól, valamint annak gépjárműhasználati szokásaitól függ.

A nagyobb autógumi gyártók az olcsóbbtól a prémium kategóriáig kínálnak olyan négyévszakos abroncsokat, amelyek ma már téli útviszonyok esetén is egészen jó tapadási jellemzőkkel rendelkeznek.

A négyévszakos gumikat mégis inkább azoknak ajánlanánk, akik a téli, igazán havas körülmények között tudják nélkülözni gépjárműveiket és nem kívánnak nekivágni a frissen esett, végtelen hómezőnek az Alpok emelkedőin.

A négyévszakos gumiabroncs jobban kopik, mint a téli?

Ugyan a fejlesztéseknek köszönhetően a téliekhez képest ma már a négyévszakos gumik egyre kevesebb hátránnyal indulnak, a négyévszakos gumiabroncsok még mindig nem kifejezetten téli gumik.

Bár igaz, hogy jogszabály szerint amennyiben van rajtuk hópihe jelölés elfogadhatóak a téli gumi alternatívájaként a négyévszakos abroncsok, mégis főleg azok számára ajánljuk a használatukat, akik tipikus városlakóként nem szeretnék állandóan cserélgetni a szezonális abroncsaikat.

Esetleg azok számára lehet még kiváló választás egy négyévszakos garnitúra, akik csak ritkán, rövidtávon és éves átlagban keveset használják az autóikat, akkor is főleg sík terepen és tisztított utakon.

Gazdasági szempontból a négyévszakossal jobban járunk, főleg, ha az autónkkal keveset járunk. Állító

Valóban spórolhatunk egy négyévszakos gumiabroncs megvásárlásával? Nos, egy általános abroncs értelemszerűen kevesebb költséget jelent, ami egyrészt az évenként kétszeri gumicserén, másrészt a tárolási költségeken, és értelemszerűen a beruházási költségen mutatkozik meg, hiszen egy garnitúra gumival kevesebbre kell pénzt áldoznunk.

Ugyanakkor, ha többet fut, hamarabb is kopik, mint a speciálisan téli/nyári szezonra szánt gumik, így célszerű mérlegelni mi is éri meg számunkra jobban.

Azonban tény, hogy jobban járunk – már csak a balesetmentesebb vezetés érdekében is –, ha egy négyévszakos gumit hagyunk fenn a gépjárművünkön, mintha csak téli vagy csak nyári gumival autóznánk egész évben.

A téli gumik futófelületét, mintázatát és szerkezetét is kifejezetten a téli időjárási körülményekre

Ne legyenek illúzióink, télen mindig esik valami csapadék, ami kezdetben hideg eső, ónos eső, havas eső, vagy hó, ami aztán vagy ráfagy az útra, vagy szépen lassan gyarapodásnak indul.

Amikor tehát beköszön az igazi tél, a városon kívül és a kevésbé takarított mellékutakon közlekedők számára bizony szükségessé válhat egy, a sárban, hóban, latyakban is jobban teljesítő téli gumi.

Ismétlésképp azoknak, akik már olvastak róla, de elfelejtették, a téli gumi onnan ismerhető fel, hogy az oldalán három hópehely és három ágú hegycsúcs található.

Egy-egy nevesebb abroncs gyártó négyévszakosa már képes jégen hajszállal akár jobb eredményt is hozni vagy például megközelítőleg azonos fékutat produkálni havon, esetleg nedves útkörülmények között.

Ha viszont abszolút téli útkörülményekről van szó, akkor egyenletes teljesítmény terén még mindig egy jobb minőségű szezon-specifikus, téli gumi a nyerő, amelyen a nyári abroncsénál nagyobb blokk-közök és lamellák biztosítják a jobb tapadást, még kanyarokban és akár 160 lóerő felett is.

Vásárlás előtt ezért javasoljuk, ne higgyen el elsőre mindent a gumicímkéknek! Menjen biztosra: kérje ki szakembereink véleményét és ezek után saját felhasználási céljához és vezetési stílusához a leginkább megfelelőt válassza ki.

Segítségképpen az alábbi táblázatban az ADAC 2018-as négyévszakos gumi teszt eredményei:

Segítségképpen az alábbi táblázatban az ADAC 2018-as négyévszakos gumi teszt eredményei:


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!