Hírek > Continental ContiConnect - új távlatok az abroncs-monitoring területén

Okostelefon, okosóra, okosabroncs - hamarosan ez a felsorolás teljesen hétköznapinak fog számítani a fejlett országokban, ha beválik a Continental ContiConnect névre keresztelt platformja.

Márpedig úgy néz ki, hogy a négy évvel ezelőtt megjelent hírek nem túloztak. A Continental aktív abroncsnyomás-ellenőrző (eTIS - electronic Tire Information Service) intelligens szoftver-rendszere ugyanis valósággá vált.

A ContiConnect platform révén lehetségessé válik a tehergépjárművek gumiabroncsainak elektronikus profilmélység mérése, amely a kerekek gördülési tulajdonságaiban bekövetkező lassú változásokat elemzi, rögzíti és továbbítja a rendszer számára.

A keréknyomást és gumihőmérsékletet figyelő ContiPressureCheck™ érzékelő-rendszert még a gyártósoron integrálják a gumikba, de a 38 gramm tömegű érzékelők bármilyen abroncsmárkára utólag is felszerelhetőek, amennyiben az rendelkezik kaucsuk légzáró réteggel.


Viszont érdemes egyben megvásárolni az egészet, mert aki az iTire abroncsokat az előre beszerelt ContiPressureCheck™ abroncsérzékelővel együtt rendeli meg, az a beszerelés költségének megtakarításán túl a Continental garanciáját is élvezheti, amit a cég az érzékelők optimális elhelyezésére és beszerelésére vállal.

ContiConnect: partner az üzemanyag-megtakarításban is

A ContiConnect szolgáltatás lényege, hogy az érzékelők által továbbított adatok folyamatos figyelésével és elemzésével kiváltható a hosszadalmas és állandó kézi ellenőrzés, ugyanis az új SIM-kártyás figyelőrendszer mindig valós idejű adatokat továbbít a fogadóegységhez, amely azokat a Continental szerverére küldi tovább.

Igen, gyakorlatilag egy "adat telefont" integrált a Continental a rendszerébe. Igaz, az autónk nem fog azzal keresni minket a mobilunkon, hogy "Michael, az érzékelőim szerint elkoptak a gumijaim" – mert ezt a központ teszi meg.

Amennyiben az elemzőprogram az abroncshőmérséklet vagy a nyomás kritikus állapotát érzékeli, arról SMS-ben vagy e-mailben figyelmeztetést küld a flottakezelő központjának, amely azonnal a már jelzett csatornákon értesíti az érintett gépjármű sofőrjét.

A ContiConnect platform segítségével így a járműflotta üzemeltető vállalatok bármikor online, valós időben követhetik nyomon akár az épp úton levő járműveik adatait is.

A Vodafone, a Continental és az IoT

A rendszert a multinacionális távközlési céggel, a Vodafone-nal közösen fejlesztette ki a Continental. Bátran mondhatjuk, hogy az IoT, azaz a „dolgok internete” terén, ha forradalmit nem is alkottak, jelentős lépést tettek a közúti biztonság javításáért.

Igaz, számíthatunk arra, hogy az önvezető autóknál a ContiConnect platform - vagy annak valamely riválisa - alapértelmezett lesz sok más IoT fejlesztéssel együtt. Ám amíg még emberek vezetik az autókat, érdemes élni a lehetőségekkel.

Miért éri meg a ContiConnect használata, avagy a pénz (is) beszél

A flottakezelőknek küldött rendszeres adatfolyam segíti a járművek fenntartóit abban, hogy sokkal hatékonyabban tervezzenek a karbantartással. A mindig optimális nyomással bíró gumiabroncsok az üzemanyag megtakarításban játszanak szerepet és nem mellékesen csökkentik a haszongépjárművekből származó CO2 kibocsátást.

Például ha csak 80%-os a nyomás a gumiabroncsokban, akkor az 100 kilométerenként plusz 0,9 liter fogyasztást jelent, ami évi 120 ezer kilométerrel számolva már plusz 1080 liter többletfogyasztást jelent.

Az új iTire abroncsoknak valamint a ContiPressureCheck™ érzékelők adatait feldolgozó ContiConnect platformnak köszönhetően tehát

• figyelemmel kísérhetők lesznek a járművek gumiabroncsainak fontosabb fizikai paraméterei,
• előre tervezhető a gumicsere,
• optimalizálhatóvá válik az abroncsok élettartalma,
• megelőzhetők a kopás, sérülés, deformitások miatti defektek,
• elkerülhetővé válnak a hibás abroncs okozta további költséges meghibásodások,
• hatékonyan csökkenthető az abroncs meghibásodás miatti balesetek száma,
• biztonságosabbá teszi az utakat,
• az abroncsnyomás figyelésével maximalizálható a járművek futásideje,
• az optimális keréknyomás hatékony üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé,
• csökkenti a gépjárművek széndioxid-kibocsátását így hozzájárul a környezet védelméhez.

Mire lesz képes még a ContiConnect a közeljövőben?

A jövőben ez a technika várhatóan további érzékelők, vagyis akár fordulatszámmérő gyorsulási érzékelők és akár külső kamerák beépítését is lehetővé teszi majd. A gumiabroncsállapot-figyelő rendszer a Vodafone mobil internetes IoT-platformjára épül.

Az IoT segítségével a Continental vezeték nélküli hálózaton keresztül működő ContiConnect digitális abroncs-monitoring szolgáltatására eddig az Egyesült Államok, Kanada, Thaiföld és Malajzia egyes kereskedelmi célú tehergépjármű flottáit kapcsolták rá, ám a rendszer várhatóan a közeljövőben az európai és ázsiai piacok számára is elérhetővé válik.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!