Hírek > Amit a gumiabroncs márkákról tudni kell

Amit a gumiabroncs márkákról tudni kell

A gumiabroncs gyártókat nagy általánosságban 3 különböző osztályba sorolhatjuk. A különbség pedig, bár jelentős lehet az egyes kategóriák között, a nevük általában jótékonyan elfedi a gyanútlan vásárló szeme elől.


Prémium gumiabroncsok – a megbízhatóság szinonimái

A prémium kategóriába sorolt autógumi gyártók valóban prémium minőséget képviselnek. Aki megengedheti magának, ne is gondoljon olcsóbb gumiabroncsra. A nagy hatos, a klasszikus prémium márkák, amelyekről jobb esetben már mindenki hallott:

Continental
Michelin
Pirelli
Goodyear
Dunlop
Bridgestone

Ezek a gyártók folyamatos beruházásokkal és kutatásokkal biztosítják a termékeik piacvezető minőségét. Mindegyik számtalan első szereléssel, ú.n. homologizációval rendelkezik, tehát megfelel az autógyártók magas elvárásainak. A prémium gumiabroncsok mindenképpen drágábbak, mint a következő két kategória termékei, viszont technológiai és minőségbiztosítási szempontból ezek a legmegbízhatóbb termékek.

Középkategóriás gumiabroncsok – a vékonyabb pénztárcák barátai

Úgy is szokták ezeket nevezni, mint "minőségi abroncsok". A "minőségi gumiabroncsok" gyártói általában szeretnének egyszer prémium megítélést szerezni, ezért kellően odafigyelnek a termékeik minőségére. Vannak köztük önálló márkák (pl.: Hankook, Toyo, Nokian, Falken, Kumho), de jelentős részük valamelyik prémium márka holdudvarába tartozik (pl.: Barum, Semperit, Firestone, Kleber, Fulda)

A prémium és középkategóriás gyártók egyaránt összedolgoznak az autógyártó cégekkel, hogy minél megfelelőbben legyenek képesek kielégíteni a piaci igényeket, továbbá, hogy a termékeik minél közelebb álljanak az úgynevezett "eredeti alkatrészek" szigorú elvárásainak, amelyek az új járműveken találhatóak.

Alsó-kategóriás gumiabroncsok – annyira minőségiek, amennyit a törvény előír

Úgy is hívjuk ezeket, mint "gazdaságos gumiabroncsok". Ezeket általában nem ismerjük, a piacon sincsenek jelen folyamatos reklámokkal és marketinggel, a termékeik összes megfelelőségi kritériuma annyi, hogy elérjék az európai biztonsági standard minimumát. Többnyire a távol-keleti, kínai márkákat soroljuk ide, de az utóbbi időben számos több, magasabban jegyzett gyártó is megjelent ebben a kategóriában önálló márkanévvel.

Nyilvánvalóan az áruk sem magas, viszont a gyártástechnológia sem eredményez a minimum követelményeknél magasabb minőséget. Persze akadhat kivétel, amely erősíti a szabályt, de erre felesleges apellálni. Akkor válasszuk ezt a kategóriát, ha fontos az alacsony ár. Még mindig jobb egy új szett ezekből az abroncsokból, mint egy lerongyolódott szett a drágább minőségből!

Az alsó és a felső kategória közötti különbség több, mint minőségi eltérés

Technológiai szempontból a prémium kategóriás abroncsokat gyártó cégek sokat költenek a kutatás-fejlesztésre és a tesztelés módszere is költséges. Ezen felül a felhasznált anyagok is minőségiek, amik biztosítják az első osztályú biztonság, tapadás és csúszásgátlás meglétét.

Teljesítmény szempontjából az olcsó abroncsokat gyártó cégek mindenben szempontból a minimum követelményekre törekednek, amíg a prémium gyártók ott mindenben a minőségre és a biztonságra törekednek. A prémium gyártók van, hogy 15 évvel az olcsó gyártók előtt járnak gyártástechnológia és fejlesztések terén.

A biztonság olyan szempont, amit érdemes megfizetni

Biztonság szempontjából a prémium gyártók minőségbiztosítási tanúsítványai sokkal magasabb elvárásnak tesznek eleget. Ez azt jelenti, hogy a gumiabroncs és az autógyártók keresik egymás között azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek szempontjából biztonságosabbá tehetik az autózást.

Ennek értelmében a gumiabroncs gyártók odafigyelnek az autógyártók igényeire. Ez az olcsó termékeket gyártó cégeknél nincs így. Sok múlhat ezen, amikor pár méteren múlik a megállás a csúszós úton és ezzel el lehetne kerülni egy balesetet.

A megfelelő gumiabroncs megválasztásában nagyon nagy felelőssége van az autótulajdonosnak. Érdemes zsebbe nyúlni, mert ezen életek múlhatnak - de az üzemanyag fogyasztás mértéke mindenképpen.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!