Hírek > Jön a német téli gumi szabályozás szigorítása

Jön a német téli gumi-szabályozás szigorítása

A német közlekedési hatóság célszerűnek látta a téligumi-szabályozás szigorítását. A Neue Reifenzeitung nemrégiben megjelent közlése alapján, azok a 2018. január 1-je előtt gyártott téli gumiabroncsok, amelyek oldalfalán az M+S jelzés mellett nem látható a "három hegycsúcs a hópihével" (three-peak mountain snowflake: 3PMSF) jelzés, csak 2024. október 1-ig használhatók németországi utakon.

A szigorítás fokozatos, évek óta tartó folyamat része

Németország például 2010-ben tette kötelezővé, hogy az időjárási viszonyok alapján télen, de akár a tél beállta előtt vagy tavasszal is csak téli gumival lehet közlekedni az utakon. Az akkor hozott rendelet szerint a gumi profilmélységének legalább 1,6 milliméternek kell lennie és a jeges, hótól síkos utakon, latyakos, hókásás úton és dértől síkos utakon csak téli gumikkal ellátott gépjárművel szabad közlekedni.

A téli gumi életet ment, vegyük komolyan a hideg időt!

Általában érdemes a jármű stabilitása érdekében mind a négy keréken téli abroncsra váltani már október környékén, de legkésőbb akkor, amikor a hőmérséklet tartósan 7° C alá esik.

A téli gumik ugyanis olyan gumikeveréket tartalmaznak, amely miatt a gumi alacsony hőmérsékleten sem keményedik be így nem csak száraz, hanem nedves és hideg, havas, jeges időben is megbízhatóan megfelelő teljesítményt tud nyújtani.

Attól, hogy téli guminak hívják, még nem biztos, hogy megfelelő is!

A télen használt hóabroncsok oldalfalán általában az M+S (mud + snow) jelzés található, azonban használatának nem feltétele az egységes teljesítmény vizsgálat még. Ha jogszabályilag hóabroncsnak is számítanak, nem feltétlen nyújtanak egyformán kielégítő teljesítményt a különböző útviszonyok esetén.

Az M+S jelölésű abroncsok különleges mintázati kialakításúak, alapanyag-összetételük és szerkezeti felépítésük sokkal nagyobb vonóerő-átadást biztosít nedves úton, sárban valamint hóban is egy normál gumiabroncshoz képest.

Ez azonban még egyáltalán nem jelenti azt, hogy valódi téli abronccsal van dolgunk, amely havas és jeges körülmények között is megbízhatóan maximális tapadást és jó kezelhetőséget garantálnak a felfagyott, havas-, valamint csúszós, jeges, latyakos útfelületeken.

Ha már téligumit veszünk, válasszunk 3PMSF jelűt!

A 3PMSF (három hegycsúcs és hópehely) jelöléssel ellátott abroncsok azonban ebből a szempontból tökéletesen megbízhatóak, vagyis a jelölés használatának előfeltétele egy értékelő teszt, amely során a gumi optimális téli teljesítményét mérik fel.


Valószínűsíthetően erre a megbízhatóságra alapozhatott, amikor a német közlekedési hatóság új rendelete megszületett. Bár 2010 óta a közutakon Európa szerte rendszeresen használt M+S jelű abroncsok is télieknek számítottak, ám a 2018. január 1-je előtt gyártott, csak M+S jelű téli gumiabroncsok mindössze hat évig, 2024. október 1-ig használhatók Németországban!

Eltűnnek hamarosan a csak M+S jelzésű téli gumik a boltokból

A három hegycsúcs, a Three-Peak-Mountain-Snowflake jelöléssel ellátott gumiabroncsok a téli abroncsokra vonatozó legszigorúbb EU-s követelményeknek is megfelelnek.

2018. január 1-től pedig Németországban kizárólag már csak olyan téli abroncsok kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, amelyeken a Three-Peak-Mountain-Snowflake szimbóluma is fel van tüntetve, ennek hiányában az adott gumi nem minősülhet téli abroncsnak.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!