Hírek > ADAC nyárigumi teszt 2017

Forró aszfalt, ellenálló gumik: az ADAC 2017-es nyári gumi tesztje

Az egyre forróbb és hosszabb európai nyarak megkövetelik a gumigyártóktól is fejlődést. A gumitesztek népszerűsége nem csökken, sőt évről évre autótulajdonosok milliói figyelik, hogy a német autóklub, az ADAC megmérettetésén az autógumik közül végül melyek vívnak ki dobogós helyet. A kritériumok igencsak magasak, így megfelelni sem könnyű nekik.

ADAC teszt 2017: viszlát, R14, helló, R16!

A németek idén is a tőlük már megszokott szakmai alapossággal és kellemesen böngészhető részletességgel hozták le teszteredményeiket. Az első látásra kitűnik, hogy a precíz gumitesztelést lehetővé tevő, speciális tesztpályáin idén az R14-esek nem koptathatták az aszfaltot.

A gumigyártó cégek természetesen nem hagytak fel a típus termelésével, egyszerűen máshova került át a hangsúly. A korábbi években a 195/65 R15 mellett még a mára már kihaló félben lévő 175/65 R14-es méret is kiemelt szerepet kapott.

Most az ADAC 2017-es nyári gumi-tesztjén belül a gyakoribb, átlag kis- és közepes autók, középkategóriás modellek, valamint kompaktok és egyterűek 195/65 R15-öse mellett a SUV-k és a Crossoverek leggyakoribb mérete, a 215/65 R16 került kereszttűz alá.

ADAC: amikor a gyártók ígéretei megmérettetnek

2017-re is ugyanaz az öt fontos kritérium szerepelt, amelyek hosszú ideje változatlanok: a száraz és vizes úton való tapadás 40%, illetve 20%-ot foglal le az összértékelésből, de hangsúlyos a kopás is a maga 20 százalékával. Ezeket követik a kevésbé fontos, de nem elhanyagolható két további szempont, a fogyasztás és a zaj, mindkettő 10 százalékponttal.

Habár az utóbbi tizenöt év nyarain az eső olyan ritka volt, mint Alföldön a sáncugrás, a vizes úton való tapadás nem véletlenül kap ekkora szerepet. Száraz úton még egy kezdő vezető is könnyedén elboldogul egy közepes minőséggel, viszont ha leesik a zuhé (ami azért Észak-Európában gyakoribb), akkor derül ki igazán, ki ismeri igazán az autóját.

Az ADAC tesztje a megmérettetés körülményei és objektivitása által vált a legfontosabb mércévé: a gumikat több cég pályáján is elvégzik, kizárólag a tesztelők férhetnek hozzá és minden gumit pontosan ugyanolyan hatásoknak tesznek ki.

Négy befutó: ismét jó éve lesz a Goodyearnek

Idén négy befutót üdvözölhetünk, amelyek közül abszolút győztesnek mondható (mindkét méret-kategóriában) a Goodyear, EfficientGrip Performance valamint SUV-ja. Azonban idén úgy tűnik a korábbi évek favoritját, a Continentalt mellőzték, ugyanis a nagyobb méretek közötti megmérettetésen nem szerepeltették.

195/65 R15 – az új sztenderd

Az ADAC idén az 195/65 R15-ös gumikat tesztelte nagyobb mértékben, ami érthető, hiszen a legtöbb régebbi középkategóriás autón (Astrától az Octaviág, kompakttól az egyterűig) ez a méret található meg.

Az aranyérmet a Pirelli Cinturato P1 Verde hozta el, mert vízen is jól szerepel és abszolút kiegyensúlyozott guminak bizonyult. Ezüstérmes a Bridgestone felfrissített Turanza T001-e lett, míg a dobogó harmadik helyére a Continental PremiumContact 5 gördült.

A legjobban tapadó gumi

Aki számára a legfontosabb a biztos tapadás a nedves utakon, az mindenképpen a Continental PremiumContact 5-öt válassza, legalábbis az ADAC tesztje alapján. Ha viszont elsősorban a száraz utakat preferálja, akkor a Bridgestone Turanza T001 EVO vagy a Goodyear EffecientGrip Performance jöhet szóba elsősorban.


2014 a feje tetejére állt

Habár a legjobb gumimárkákra is igaz, hogy nehéz igazán komoly innovációval előrukkolniuk úgy, hogy a vetélytársaik ne hozakodjanak elő valami nagyon hasonlóval, most mégis megtörtént: három év alatt elsőkből lettek az utolsók.

A sorok elején feltüntettük, hogy az adott típus hogy szerepelt ugyanebben a méretben három évvel ezelőtt.

215/65 R16: a városi terepjárók kevés gyártóval járnak jól

Napjainkban egyre népszerűbbek a SUV-ok és crossoverek. Biztonságot adnak, kényelmesebb velük közlekedni és a nagybevásárlás sem okozhat gondot, ráadásul egy Dacia Duster vagy Kia Sportage már az átlagos pénztárcának is megfizethető autó. Érthető, hogy sokan kíváncsian várják az ADAC teszteredményeit a 215/65 R16-os abroncsok kapcsán.

A tizenegy különböző 215/65 R16-os gumit Volkswagen Tiguanon tesztelték. Sajnálatos módon a Goodyear EfficientGrip SUV-t és a Cooper Zeon 4XS-t leszámítva egyik gyártó abroncsai sem kapták meg a Jó minősítést, és az Uniroyalt leszámítva mindegyiknek gondja volt a nedves tapadással.

A többség így is ajánlott értékelést szerzett, ami a szigorú vizsgálatok alapján azt jelenti, hogy bátran megvásárolhatók hétköznapi használatra.

Két gyártó abroncsát érdemes csak kerülni, az egyik a Michelin Latitude Tour HP, mert eléggé gyengén muzsikált a vizes úton történő fékezés során, de még nála is rosszabbnak bizonyult a Yokohama Geolandar SUV.


Melyik gumiabroncs gyártótól érdemes gumit vásárolni?

Az ADAC 2017-es tesztje alapján a kisebb méretben egyértelműen a Pirellit-t, míg a nagyobb méretben a Goodyeart érdemes választani, ám ha szűkösebb a keret, akkor a ajánlott érdemjegyet szerző bármelyik márka jó választás.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!