Hírek > A pitypang lehet a gumigyártás jövője

Fontos áttörés előtt állunk az autógumi-gyártás területén: a jövő környezetbarát gumiabroncsai a gyermekláncfű nedvéből készülhetnek. Münsterben már épül az a kísérleti üzem, ahol a gumikat gyártják majd. A projekten a Continental autóalkatrész-gyártó cég és a Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézet közösen dolgozik.

A gyermekláncfű vagy pitypang nedvét szeretné felhasználni a többek közt gumiabroncsok forgalmazásával foglalkozó Continental német autóalkatrész-gyártó vállalat. A cég jelenleg az aacheni székhelyű Fraunhofer Biológiai és Ökológiai Intézettel (IME) dolgozik együtt, hogy forradalmasíthassák a gumigyártást. A vizsgálatok szerint a gyermekláncfűből kiváló minőségű, környezetbarát, természetes gumiabroncsok állíthatók elő az optimalizált termesztési módszereknek köszönhetően. Az új technológiával gyártott gumik az intézet münsteri telephelyén épülő kísérleti üzemben készülnek majd.


A pitypangnak számos előnye van a kaucsukkal szemben

A pitypang nedve számos előnnyel bír a kaucsukfákból nyert alapanyaggal szemben. Egyrészt az előbbi növény termesztése sokkal egyszerűbb, hiszen kisigényű, szárazságtűrő, és nem érzékeny az időjárásra; másrészt termesztésével a jelenleg kihasználatlan földterületek egy részének hasznosítása is megoldódna. Ráadásul a pitypangot nem – vagy legalábbis nem olyan messziről – kellene importálniuk, mint jelenleg a trópusi területekről beszerzett kaucsukfát.

Még idén megkezdődhet az új gumik gyártása

A pitypangnedv tulajdonságainak feltérképezése végett végzett vizsgálatok már évek óta folynak; idén megkezdődhet a gumik gyártása, majd néhány éven belül azok közúti tesztje is. A várakozások szerint a gyermekláncfűből készült autógumik tartósabbak és nagyobb teljesítményűek lesznek, mint a kaucsukból gyártottak. Egyelőre a személygépjárművekhez alkalmazott gumiabroncsokat szeretnék leváltani környezetbarátra, de a jövőbeli tervekben szerepel a haszongépjárművekhez, illetve a kerékpárokhoz való gumiabroncsok gyártása is.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!