Hírek > ADAC nyárigumi teszt 2014

A német autóklub, az ADAC minden évben elvégzi hagyományos téli- és nyárigumi tesztjét, hogy hasznos információkkal szolgálhasson az autósoknak a gumiabroncsok hatékonyságát és biztonságosságát illetően. Az idei nyárigumi teszten a vizsgált két méretben a Continental EcoContact 5, illetve a Goodyear EfficientGrip Performance végzett az élen "jó" minősítéssel – kiváló minősítést idén sem osztottak ki.

Az ADAC 17 millió tagjával a világ második legnagyobb autóklubja az amerikai AAA után. Az 1903 óta működő klub többek közt autós magazinokat, térképeket és atlaszokat forgalmaz, új autókat tesztel, biztosítást értékesít, sport- és autós rendezvényeket tart, illetve oktató jelleggel kampányokat szervez, hogy segítse az autósokat a biztonságos vezetésben, és a megfelelő gumiabroncs kiválasztásában. Az ADAC mérnökeinek egyik legfontosabb feladata a téli- és nyárigumik tesztelése. A klub minden szezonban mintegy 2 ezer fajta gumiabroncsot vásárol névtelenül, márkától függetlenül – a drágább és az olcsóbb kategóriából egyaránt válogatnak.

A teszt szempontjai

A tesztelési folyamat több részből áll: ellenőrzik a gumik teljesítményét száraz és nedves úton, megvizsgálják a zajszintjüket, a kopási tulajdonságaikat, illetve az üzemanyag-fogyasztásukat. A teszteket többször is megismétlik, csökkentett tűréshatárral, hogy érvényes és minél pontosabb eredményt kapjanak. Az autóklub éves gumitesztjének eredményeire sokan alapoznak: számtalan autós ezek alapján választ téli- vagy nyárigumit. A független ADAC több mint 40 éve végzi a tesztet. Az idei nyárigumi teszten 16 féle kiskategóriás autóhoz való (175/65R14 T), illetve 17 alsó-középkategóriás autóhoz való (195/65R15 V) gumiabroncsot vizsgáltak meg.

175/65 R14

A kiskategóriás autókhoz (mint a Fiat 500, a Mazda 2, az Opel Corsa, a Renault Twingo, a Toyota Yaris vagy a Ford Fiesta) gyártott nyárigumiknál a teszteltek közül hat merítette ki a "jó" kategóriát – "kiváló" minősítést nem adtak ki idén sem. A jónak minősített gumik teljesítménye kiegyenlített, ezek között nem volt komoly különbség. Jól teljesített a már bizonyított Continental EcoContact 5 és az új Falken Sincera SN832; a Pirelli Cinturato P1 Verde, a Nokian Line és a Bridgestone Ecopia EP150 magasabb sebességen már egy kicsit több üzemanyagot használt.


A japán Bridgestone és a koreai Hankook Kinergy ECO K425 már nagyobb mértékű kopást mutatott. További hat modell kapott "ajánlott”" minősítést. Mindegyikük egy kicsit kevésbé szerepelt jól nedves úton, még a magasabb árfekvésű Michelin Energy Saver+ is, amely viszont a legjobb eredményt érte el az üzemanyag-felhasználás szempontjából, így legalább a nevéhez méltó maradt. A Goodyear EfficientGrip Compact, a Semperit Comfort-Life 2 és a Vredestein T-Trac 2 a nedves úton való fékezéskor mutatott eredményével maradt el az élmezőnytől. "Feltételesen ajánlott" minősítést kapott az Avon ZT5 száraz úton mutatott eredményének köszönhetően, nedves úton azonban nem brillírozott. "Nem ajánlott" minősítést adott az ADAC a hosszú féktávolság és a nedves úton nyújtott rossz teljesítmény miatt a Kormoran Impulser B2, a Debica Passio 2 és a Kleber Dynaxer HP3 típusoknak.

195/65 R15

Az alsó-középkategóriás autók (mint az Audi A3, a BMW 3-as, a Ford Focus, a Mercedes C-osztály, a Skoda Octavia vagy a VW Golf) számára gyártott gumiabroncsok kategóriájában (195/65 R15 V) sem kapott egy tesztelt modell sem "kiváló" minősítést. Hét gumit ítéltek "jó"-nak. A Goodyear EfficientGrip Performance főként a száraz és nedves úton nyújtott teljesítménye miatt került be ebbe a csoportba. Száraz úton majdnem ugyanilyen jól teljesített a Hankook Kinergy ECO K425, a Pirelli Cinturato P1 Verde és a Vredestein Sportrac 5 is.


A legkisebb kopást az élmezőnyből a Fulda EcoControl HP mutatta, üzemanyag-fogyasztás szempontjából pedig a Dunlop Sport BluResponse bizonyult a legjobbnak. "Ajánlott"-nak ítélték az ADAC tesztelői a Continental PremiumContact 5 és a Bridgestone Turanza T001 modelleket – ezek némileg alacsonyabb futásteljesítményük okán nem kapták meg a "jó" minősítést. A Michelin Energy Saver+ bár nedves úton nem mutatott túl jó teljesítményt, remek futásteljesítménye kárpótol ezért. "Ajánlott" minősítést kapott még a Semperit Speed-Life, a Kumho Ecowing ES01 KH27, a Yokohama BluEarth AE01, a Nexen N blue HD és a High Performer Sport HS3. Ezek nedves úton nem teljesítettek jól, illetve az utóbbi háromnál kedvezőtlen kopási tulajdonságokat is tapasztaltak a tesztelők. Az Apollo Alnac 4G nagy sebesség mellett nem teljesített jól, ezért csak "feltételesen ajánlott" minősítést kapott. Ugyanez jellemezte a Federal Formoza FD2 típust is, azonban ez további hiányosságai miatt csak "nem ajánlott" minősítést érdemelt.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!