Hírek > ADAC téligumi teszt 2012

Az ADAC 2012-es téligumi tesztje 3 méretben 37 különböző gumiabroncsnak hozott kemény megpróbáltatást. A végeredmény, mondhatni a szokásos, az élen a korábbi teszteken is remekelő prémium márkákkal, a sor végén pedig egy-két "no name" gyártó termékével. A tesztelt méretek ugyanazok mint a nyárigumi teszt alkalmával voltak: 165/70R14, 205/55R16 és 215/65R16. A népes mezőnyben csupán 2 új, idén bemutatott mintázat szerepelt: a Continental WinterContact TS850 és a Falken HS449.


Gumiabroncs címkéről egy szó sem esett

A gumis szakmában többen biztosra vették, hogy az idei téligumi teszt egyik hangsúlya az idén bevezetendő EU-s gumiabroncs címkén szereplő adatok ellenőrzésén lesz, különös tekintettel a távol-keleti gyártókra. T.i. az abroncs címkén feltüntetett adatokhoz minden gyártó saját maga köteles minősíteni a termékeit. Mindenesetre az ADAC-nál nem vették fel a kesztyűt, szigorúan a saját metódusuk szerint nyüstölték a téligumikat.

A jó téligumi nem csak havas úton jó

Ha jobban belegondolunk, télen a legtöbbet takarított, nedves-latyakos, vagy éppen száraz úton közlekedünk. Jól mutatja ezt az ADAC teszt értékrendszere is, e két tulajdonság az összpontszám 45%-át teszi ki, míg a havas-jeges úton mért jellemzők csupán 30%-ot. Ettől függetlenül természetesen nem elegendő az első két kritériumnak megfelelni. Az ADAC értékelési rendszere alapján, ha egy gumiabroncs bármelyik feltételnek nem, vagy gyengén felel meg, akkor az összértékelésben sem kaphat jó osztályzatot. Érdekes, hogy a "nagyon jó" minősítést továbbra sem sikerült egyik gyártó termékének sem elérnie.

165/70R14 téligumik

A hazai utakon legnagyobb számban futó Suzuki Swift méretében folytatódott a Michelin és a Continental uralma, csak éppen helyet cseréltek a tavalyi teszthez képest, mögöttük viszont felborult a sorrend. Ahogy csökken a méret, a Dunlop és a Goodyear a havas úton mutatott teljesítménye sajnos egyre gyengébb. A titok nyitja, hogy mindkét mintázatot - teszt eredményeik alapján - inkább nedves utakra optimalizálták, ott viszont mindkettő kitűnő. Már a nyári tesztnél is leírtuk, hogy a kis, 13-14 colos méretben összességében nem igazán teljesít jól e két márka, még a saját alsó kategóriás márkájuk, a Sava is megelőzte őket. Remekelt viszont a Barum Polaris 3 165/70R14, az ajánlott minősítésű gumiabroncsok közül a legjobb eredményt érte el. Ha ehhez hozzátesszük az árát is akkor a mezőny legjobb ár/érték arányú téligumija.

A középmezőny egyetlen, hazánkban kissé ismeretlen márkája a Marshal, mely az egyre népszerűbb Kumho másodmárkája. Őszintén szólva a Kumho-ra kíváncsibbak lettünk volna. A sereghajtókra nem is vesztegetnénk sokat, csupán érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a legutolsó Premiorri ViaMaggiore-nek a nevével ellentétben semmi köze Olaszországhoz. Egy Angliában bejegyzett céget takar, de valószínűleg sokkal több köze van Kínához.

Mit ajánlunk Önnek?

Városi közlekedésre, nedves-latyakos utakra a Goodyear UG8, a Michelin Alpin A4 és a Continental TS800 a legjobb választás. Ha ugyanezzel az autóval síelni indulnánk a havas hegyek közé, akkor ugyancsak a Continental, ill. a Vredestein és a Semperit Master-Grip nyújtja a legjobb teljesítményt havon. Futásteljesítményben itt még a Michelin vezet, de téligumiról lévén szó, szerintünk sokkal fontosabbak a biztonsági kritériumok. Szerencsére a Michelin mindkét feltételnek jól megfelel.

205/55R16 téligumik

Úgy tűnik a Continental-t ebben a mérettartományban nem lehet megverni. Idén a négy éve bemutatott (és a teszteken szintén remekelő) ContiWinterContact TS830 utódjával, a ContiWinterContact TS850-nel egyből az élre ugrottak, szorosan a nyomukban a Michelin Alpin A4-gyel. A Goodyear és a Dunlop itt már a két márka presztízsét megillető helyen, viszont a Pirelli elindult a forgalommal szemben. Aki rendszeresen figyelemmel kíséri az ADAC teszteket, annak már ismerősen cseng a svájci ESA-Tecar, de idén nem sikerült olyan meglepetést okozniuk, mint az elmúlt években. A Falken is új mintázattal érkezett, és sikerült is az elmúlt években, főként a nyári teszteken elszenvedett fiaskót helyre hozni.

Ismét visszanyúlnánk a tavaszi ADAC teszt alkalmával írottakra, miszerint megdőlni látszik a Michelin futásteljesítmény és üzemanyag-felhasználás (gördülési ellenállás) terén megszokott egyeduralma. A győztes Continental utolérte, sőt fogyasztás terén jobbat is produkált, mint a Michelin Alpin A4. A bevezetőben írtuk, hogy egy jó téliguminak minden paraméterben jó eredményt kell produkálnia. Remek példája ennek az Uniroyal MS plus 66, mely nedves úton az imázsának megfelelően (esőgumi!) prémium márkákat is megszégyenítő eredményt mutatott fel, viszont havas úton nem túl erős. Ennek ellenére városi nedves-latyakos utakra tökéletes választás lehet.

Mit ajánlunk Önnek?

A jó minősítésű téligumik közül bármelyiket nyugodt szívvel ajánljuk. Havas úton a Continental TS850 és a Michelin Alpin A4 mutat kiemelkedő eredményt, míg nedves úton megmutatkozik a Goodyear UltraGrip 8 erőssége, a legjobb eredményt produkálta. Gazdaságosság tekintetében is a két első helyezett viszi el a pálmát, bizonyítva, hogy egy drágább, prémium téligumi nem csak a biztonság miatt, de a hosszú távú üzemeltetési költségek tekintetében is megtérülő befektetés.

215/65R16 téligumik

215/65R16 téligumikKicsit olyan érzésünk van ezzel a teszttel kapcsolatban, mint a mesében: hoztam is ajándékot, meg nem is. Összesen hat mintázat kedvéért kár volt nekiállni, legalább 2-3-szor ennyit kellett volna, tekintettel a méret népszerűségére. Olyan autók futnak ezzel a mérettel, mint a Nissan Qashqai, VW Tiguan, Volvo XC70, Honda CR-V. Erre való tekintettel egy kiadós tesztet is összehozhattak volna az ADAC szakemberei. Mindezek fényében nehéz értékelést adni, a három legfontosabb kritériumban (száraz-nedves-havas út) a Sava gyengélkedett kicsit, illetve a sor végén szokás szerint egy kínai autógumi, minősíthetetlen eredménnyel nedves úton.

Végül pedig egy videó az ADAC-től:


Összehasonlításképpen az elmúlt évek téligumi teszt eredményei:

ADAC téligumi teszt 2011 (175/65 R14, 195/65 R15)

ADAC téligumi teszt 2010 (185/65 R15, 225/45 R17)

Forrás: adac.de


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!