Hírek > Auto Club Europa téligumi teszt 2011

Az ACE (Auto Club Europe) szakemberei a középkategóriás (VW Golf méretű) autók egyik legjellemzőbb téligumi méretét, a 205/55R16-ot tesztelték az Alpokban és egy különleges tesztpályán. Összesen 8 téliguminak kellett viszgázni havon ill. száraz és nedves úton.

Győztesként a Goodyear UG8 gurult át a célvonalon, de szorosan követte a legjobb ár/érték arányú téligumi címet is kiérdemlő Semperit SpeedGrip 2. Nagyon ajánlott minősítést kapott még a Continental TS830, a Dunlop SP Winter Sport 4D és a Pirelli SnowControl 3. szériája. Ajánlott minősítést kapott a Nokian új terméke, a Nokian WR D3 és a Michelin Alpin A4. A sort a Fulda Kristall Conrtol HP zárta, melynek be kellett érnie a feltételesen ajánlott minősítéssel.

Havas útfelületen a Goodyear és a Dunlop magabiztos fölénnyel vezetett, a középmezőnyben kis különbségek alakultak ki, egyedül a Fulda produkált némileg gyengébb eredményt. A havas fékezést a Continental, a Goodyear és a Semperit is maximális pontszámmal zárta, de szorosan követte őket egy-két ponttal lemaradva a Michelin, a Nokian és a Dunlop.

A nedves úton végzett teszt igazán vízválasztónak bizonyult. Az átlag autósnak leginkább erre a részeredményre érdemes koncentrálni, ugyanis télen a városi, takarított utakon ezzel találkozunk leggyakrabban. A Continental, Goodyear és a Semperit majdnem maximális pontszámmal zárt. Nedves úton fékezésnél alapvetően a téligumi futófelületének anyaga határozza meg az eredményt. Ebben a kritériumban a győztes Semperit egy autóhossznyit vert a sereghajtó Fuldára.

Száraz úton fékezésnél ismét a Goodyear remekelt, azonban az iránythatósággal, kezelhetőséggel együtt a Continental szerezte a legtöbb pontot.

Összegezve, az élmezőny a már megszokott Goodyear, Continental, Dunlop hármas, de mint a 2011-es ADAC téligumi teszten is láttuk, a Semperit egyre inkább helyet követel magának a prémium márkák között. Ráadásul nem az árával, hanem a teljesítményével igyekzik e pozícióját erősíteni. A sereghajtó Fulda eredménye nem azt jelenti, hogy egy rossz téligumiról van szó, csupán ez a mezőny kissé erős neki. Saját versenytársaival (közép kategória) összehasonlítva, azért jól megállná a helyét.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!