Hírek > Hol kötelező a téligumi, hólánc használata

Összegyűjtöttük hazánkban és Európa országaiban milyen előírások vonatkoznak a téligumi és a hólánc használatára. Érdemes végignézni, külföldre indulóknak kötelező olvasmány!

Magyarország:

Bár volt rá parlamenti kezdeményezés, hazánkban egyelőre nem vezették be a téligumi kötelező használatát. Viszont a közútkezelő az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet "Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyen útszakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsokon hólánc van. Hazánkban a szöges abroncsok használata közúton tilos!

Ausztria:

Nov. 1. és ápr. 1. között, szgk. és 3,5 tonna megengedett össztömegnél nem nehezebb teherautók esetén, télies útviszonyok esetén Ausztriában kötelező vagy minden keréken legalább 4mm profilmélységű téligumi vagy csak a meghajtott tengelyen a hólánc használata. Hóláncot azonban csak abban az esetben szabad használni, ha az úttestet összefüggő hó- vagy jégréteg borítja és a hólánc nem károsítja az útburkolatot. A rendelet megszegői 35€-tól 5000€-ig terjedő büntetésre számíthatnak, ráadásul bizonyos esetekben a biztosítók sem térítik meg a nyárigumival felszerelt autók kárát. 3,5 tonna össztömeg feletti járművek esetén legalább a hajtott tengelyen kötelező a - radiál abroncsok esetén 5mm, diagonál abroncsok esetén 6mm profilmélységű - téligumik használata. Továbbá a sofőr köteles hóláncot tartani magánál.

Ha még nem vette meg, nézzen körül akciós téligumi kínálatunkban.

Csehország:

Nov. 1. és ápr. 15. között a 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járművek esetén, legalább a hajtott tengelyen, legalább 6mm profilmélységű téligumi használata kötelező Csehországban azokon az útszakaszokon, ahol ezt táblák jelzik. A hólánc használatát szintén táblák jelzik.

Franciaország:

Franciaországban általánosan nem kötelező a téligumik használata, viszont a hólánc kötelező tartozék, melynek használata a táblákkal jelzett szakaszokon kötelező.

Horvátország:

Jeges útviszonyok vagy 5cm-nél nagyobb hó esetén Horvátországban kötelező az autóban hóláncot tartani. Téli útviszonyok között kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli vagy négyévszakos gumiabroncsok használata. Lika és Gorki Kotar körzetében kötelező a hólánc használata.

Luxemburg:

A téligumi nem kötelező, de ajánlott. Érdekesség, hogy tilos a vegyes felszerelés (pl. elöl téli, hátul nyári) alkalmazása.

Németország:

Kötelező előírás nincs, viszont aki havas-jeges úton nyárigumival közlekedik Németországban az 40€, aki a forgalmat akadályozza (pl. elakad a nyárigumival) 80€ büntetésre számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák. Téliguminak minősülnek az M+S és hópihe jelzéssel ellátott gumik, a minimális profilmélység 1,6mm. Teherautók és autóbuszok esetében elegendő csak a meghajtott tengelyre téligumikat felszerelni.

Olaszország:

Időjárástól függ, a sípályákra vezető utakon kötelező lehet a téligumik és a hólánc használata. Az Aosta-völgyben okt. 15. és ápr. 15. között kötelező a téligumi használata.

Svájc:

Svájcban nem kötelező a téligumi, viszont elvárás az útviszonyoknak megfelelő felszerelés. Ha valaki nyárigumival balesetet okoz vagy elakad, a magas bírságon és kártérítésen túl a mentési költségek megfizettetésére is számíthat. A hólánc használatát táblák szabályozzák.

Szerbia:

Nov. 1. és ápr. 1 között, ha az időjárási viszonyok indokolják, Szerbiában kötelező a téligumi vagy a hólánc használata.

Szlovákia:

Szgk. esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor Szlovákiában kötelező mind a négy keréken legalább 3mm profilmélységű téligumi használata. A büntetési tétel 60€. Teherautók és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül nov. 15 és márc. 31. között legalább a hajtott tengelyen kötelesek téligumit használni. Fontos! Az autópályákon mérik az előírt (70 méter) követési távolság betartását!

Szlovénia:

Nov. 15. és márc. 15. között Szlovéniában kötelező a téligumi használata, melyből azonban elég kettő is. 5cm-nél nagyobb hó esetén kötelező a hólánc is, ezt már a határon is ellenőrizhetik.

Románia:

Romániában 2011-től nov. 1. és márc. 31. között kötelező a téligumik használata. Aki bizonyíthatóan a téligumik hiánya miatt okoz balesetet vagy forgalmi akadályt, az a kártérítésen és a mentési költségeken túl 400-2000 lej büntetésre számíthat, továbbá a biztosító is elutasíthatja a kárigényét.

Finnország, Lettország, Litvánia, Észtország:

Dec. 1. és márc. 1. között kötelező minden járművön a téligumi.

Svédország, Norvégia:

Belföldieknek kötelező a téligumi és a hólánc, bár szinte mindenki szöges abroncsot használ télen.

Belgium, Dánia, Hollandia, Lengyelország, Nagy-Britannia, Oroszország:

Nem kötelező, de ajánlott a téligumi és a hólánc.

Fontos!
Minden tőlünk telhetőt megteszünk a felsorolásban szereplő adatok naprakészen tartásáért, de az abban szereplő adatokért felelősséget nem vállalunk, azok csupán tájékoztató jellegűek.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!