Hírek > A nők a jobb sofőrök és ők döntenek az autóvásárlásban is

A legutóbbi felmérések szerint még mindig a nők a jobb sofőrök, ugyanakkor családi autó vásárlásakor ők mondják ki a végső szót, bár a férfiak fizetnek érte.

Külön parkoló a nőknek

Amióta autó van a Földön, állandó a kérdés: a nők vagy a férfiak vezetnek-e jobban. Tanulmányok és kutatások százai születtek már a kérdésről, amelyek kimutatták, hogy a nőknek rosszabb a tájékozódási és parkolási képessége, a férfiak pedig felelőtlenek és túl gyorsan hajtanak.

A legutóbbi felmérést Németországban 1.000 ember vezetési szokásainak alapján állítottak össze. Eszerint a nők 8%-a követett el valaha szabálysértést, míg a férfiak 15%-a, és a nők csupán 4%-ának vonták be a vezetői engedélyét, míg a férfiak 14%-ának.

A nők 17%-a bevallotta, hogy nem tud megfelelően parkolni, Németországban emiatt külön parkolók is épülnek nők számára, míg a férfiak 45%-a okozott már balesetet. A gázra is a férfiak szeretnek jobban rálépni: 31%-uk lépett már át sebességhatárt, míg 24% női válaszadó tette ugyanezt.

A férfiak körében gyakoribb (41%), hogy alkoholos állapotban is beülnek a volán mögé, míg a nőknek csak 21%-a teszi ugyanezt. A felmérés eredménye mindezen adatokat összevetve: a nők a jobb sofőrök, mégis a férfiak 74 %-a tartja magát jó sofőrnek, szemben a nők 62%-ával.

A felmérés érintette az autóvásárlás kérdését is. A megkérdezettek körében mindkét nem számára a legfontosabb szempont a biztonság volt. A nők számára azonban a szín, a design, és az autó belső kinézete is kiemelt fontosságú.


Autóvásárlás: a nőké az utolsó szó

Az autóvásárlások 40%-ánál a nők mondják ki a végső szót, ez derül ki a Gumtree Motors, az egyik legnagyobb brit autóeladásokkal foglalkozó weboldal felméréséből. A mintegy 2.000 megkérdezett közül csaknem 800 férfi mondta azt, hogy azért, mert "ezen nem éri meg vitatkozni", így átengedik a döntés jogát partnerüknek.

A Gumtree még ennél is tovább ment: ha egy pár családi autót készül vásárolni, akkor 62%-uk együtt nézi meg az online hirdetéseket, és ezt követően a párok 77%-a megy el együtt autót vásárolni. Mindkét nem tagjai egyetértettek abban, hogy az ideális családi autók a 4x4 modellek, ennek ellenére a Ford Mondeo lett a legnépszerűbb családi autó a megkérdezettek körében.

A megkérdezettek azt is bevallották, hogy a párok közti vita gyakran odáig fajul, hogy 65%-uk esetében előfordult már, hogy két autót vettek emiatt! A fő vitatéma természetesen az autó színe…

A Gumtree Motors arra is kíváncsi volt, vajon ki fizet a megvásárolt autóért: a férfiak 41%-a állja az autó költségeit a nők 15%-ával szemben, míg az ideálisnak tekinthető egyenlő hozzájárulás 44%-uknál áll fenn.


© 2004, gumidirekt.hu Kft.
Minden jog fenntartva!